BACKLINK NEDİR?

BACKLINK NEDİR?

Web sitelerinin kaliteli bir yapısı olduğunu anlamamızı sağlayan konulardan biri de yararlı backlinklerin (geri bağlantıların) SEO uyumlu bir şekilde sitelerde yer almasıdır.

Bir internet sitesinin ya da dijital platformun, farklı bir internet sitesine banner ya da metin olarak verdiği bağlantıya backlink denir. Bu bağlantılar farklı yollarla internet sitelerine gönderilir. Bu da sitelerin referanslarında, ilgili bilgilerin bağlantılarının kurulması noktasında etkili olur. Sizin için bu yazımızda backlinkin ne olduğunu ve arama motorlarında ne gibi avantajlar sağladığını inceledik.

Backlink Ne İşe Yarar?

Backlink, bir web sitesinde içeriklerde ya da banner kısmında yer alan dış bağlantılara verilen isimdir. Metin içeriklerini zenginleştirmek için, dış kaynaklara atıfta bulunmak istediğimiz noktalarda backlinklerden yararlanarak ilgili anahtar kelimelere ya da dikkat çekmek istediğimiz kısımlara içeriğin ihtiyacı kadar backlinkler ekleriz. Bu da metnin hem arama motorları tarafından donanımlı ve zengin gösterilmesinde hem de SEO kalitesi bakımından web sitesinin üst sıralarda yer almasına neden olur. Backlinkler genellikle güvenilir kaynaklardan alınan dış linklerden sağlanır.

Backlinkler yalnızca metin içeriklerinde değil farklı seçeneklerde de çeşitleri ile karşımıza çıkar. Blog bağlantıları, web sitesi bağlantıları ve daha birçoğu için backlinkler faydalı bir şekilde kullanılır. Backlink kullanımı ile siteniz arama motorları tarafından ön plana çıkarılır ve diğer tanınır sitelerden referanslar almanızdan dolayı aynı şekilde arama motorları tarafından güvenli de kabul edilir. Bu da ilgili bir anahtar kelime ile arama yapıldığı zaman diğer web sitelerinden üst sırada çıkmanız için önemlidir.

backlink-1

Backlink Çeşitleri Nelerdir?

Web siteleri için farklı backlink çeşitleri vardır. Backlink çeşitleri, kullanım yerine ve kullanım amacına göre değişkenlik gösterir. Backlinkler, web sitelerinin SEO kalitesi bakımından yeterli olduğunu kanıtlamak için gereklidir. SEO kalitesini artırmak için kullanabileceğiniz backlink çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Sosyal İmleme: Sosyal ağlardan gelen backlinklerin yer aldığı linkleme çeşididir. Sosyal imlemede Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal ağlardan gelen bağlantılar ile web sitelerindeki ilgili alanlara yönlendirme yapılabilir.

Blog: Blog backlink çeşitlerinde Wordpress, Blogger, Tumblr, Medium gibi blog sitelerinden gelen bağlantılar önemlidir.

Dizin: İnternet sitelerinin listelenmesinde site amaçlarına ya da farklı kriterlere göre kategorize eden backlink çeşitleridir.

Forum Tanıtımı: Bir web sitesi içerisindeki linklemelerde bir forumun tanıtılması konusunda fayda sağlayan backlinklerdir. Forumlara giren kullanıcılar diğer web sitelerine baktığımızda görece azdır, bu nedenle de forum backlinkleri kullanıcı trafiği çekmek açısından forumlar için önemlidir.

Footer Çıkışı: Footer çıkışı, web sitesinin “footer” bölümünden verilen bağlantılara denir. Bu sayede tüm sayfalarda eş zamanlı olarak bu link görüneceğinden çok sayıda kullanıcıya erişim sağlanır.

EDU-GOV Backlink: EDU-GOV backlinkleri, kurumların resmi sitelerinden gelen veya bu sitelere kaynak göstererek eklenen backlinklerdir. Eğitim ve devlet sitelerinden alınan bu backlinkleri alındığı sayfalar doğrudan arama motorlarında yükselir.

Zararlı Backlinkler Nasıl Anlaşılır?

Web sitelerinin performansının artması ve daha çok kişiye ulaşması için doğru ve etkili bir backlink çalışması yapmak önemlidir. Fakat bazı zamanlarda özellikle WordPress gibi açık kaynak kodlu web sitelerinde backlinkler beklediğiniz şekilde etkili ve doğru web sitelerinden gelmeyebilir. Bu noktada zararlı backlinkler dediğimiz hedef kitleniz olmayan ve büyümenizden çok, profilinizin olumsuz etkilenmesine neden olan linklemelerden kullanıcılar sayfanıza gelir. Zararlı backlinkler, bu konuda hem site performansını hem de site çalışmalarından alınacak verimi olumsuz yönde etkiler.

Zararlı backlinkler, site sıralamanızı düşürmek için sizin bilginiz ve iradeniz dışında dış kaynaklardan kontrolsüz bir şekilde gelen linklemelerdir. Spam içerikler ve kalitesiz linkleri tespit etmek için şu adımları inceleyebilirsiniz:

Google Search Console ya da diğer backlink kontrol araçlarından birine giriş yapın.

Tespit ettiğiniz zararlı linklerin sahibi ile iletişime geçerek kaldırılmasını talep edin.

Not aldığınız linkleri Google Disavow aracı ile reddedin.

backlink-3

Sitenize Backlink Almak İçin Yapmanız Gerekenler

Sitenize backlink almak, sitenizin performansını da yükselten önemli bir artıdır. Bundan dolayı sitenize backlink almak için bazı yöntemleri denemeniz gerekir. Backlink almak için yapmanız gereken önemli şeyler, sitenizin niteliğine ve içeriğine göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin alıntıları genellikle forum sitelerinden atıf yapılacak bir web siteniz var ise bu siteye gelen backlinklerin niteliği bir e-ticaret sitesine gelen backlinklerin niteliğinden farklı olacaktır.

Backlinkler arama sonuç sayfalarında en ideal yerde görünmenize destek olur. Sitenize backlink alırken temelde yapmanız gereken şeyleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Sponsorlu tanıtım yazısı satın alarak ücretli bir bağlantı talep edebilirsiniz. Birçok site günümüzde kendi reklamını yapmak adına ilgili web siteleri ile mail üzerinden iletişime geçerek bu şekilde backlink sağlamaktadır.

Çevrenizde web sitesi olan kişilerden backlink talep edebilirsiniz. Yeni bir projeye başladıysanız ve çevrenizde de alana ilgili kişiler varsa destek olacaklardır.

Trend içerikleri takip ederek insanların güncelde yer alan bilgileri ilk sizden öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu içeriklerle ilgili az kaynak olacağından referans kaynaklar arasında yer alma ihtimaliniz bu nedenle yüksek olacaktır.

Sosyal medya platformlarında düzenli paylaşım yaparak sayfaya ya da web sitenize yönlendirme yapabilirsiniz. Bu hem SEO bakımından kaliteli bir süreç olacaktır hem de sosyal medyada da web sitenizin görünürlüğünün artmasını sağlayacaktır.

Backlink kalitesini artırmak için benzer sektörde paravan siteler oluşturup site içeriklerini birbirine bağlayabilirsiniz.

Rakip analizi yaparak rakiplerinizin hangi sitelerden backlink aldığını görüntüleyebilirsiniz. Aldığınız sonuçlara göre siz de bu sitelerin içeriklerinizden yararlanabileceği şekilde fikirler üretebilir, referansları arasında olma ihtimalinizi artırabilirsiniz.

backlink-2

Backlink Almanın Avantajları Nelerdir?

Backlinkler, sitenizin kaliteli ve güvenilir siteler olmasının yanında SEO çalışmalarında da öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Farklı web siteleri, siteniz içerisinde paylaştığınız içerikleri kendi web sitelerinde paylaşır ya da kaynak gösterir. Bu da web sitelerinin genel kalitesi ve performansı için önemlidir. Bu noktada backlink almanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Backlinkler sıralamanızı ve web site otoritenizi yükseltir.
  2. Arama motorlarının özellikle Google’ın güven faktörleri arasındadır.
  3. SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır.
  4. Farklı web sitelerinden organik trafik kazanmanıza destek olur.
  5. Google gibi arama motorlarının index hızını artırır.
  6. Marka bilinirliği ve yeni kitle kazanımı için önemlidir.

logo-150x150

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp