SSL SERTİFİKASI NEDEN ÖNEMLİDİR?

SSL SERTİFİKASI NEDEN ÖNEMLİDİR?

İnternette yüzbinlerce web sitesi yer alıyor.

Web sitesi kurmak artık çok da zor bir şey olmadığı için sitelerin güvenliği konusunda ayırt edici bazı koşullar olması gerekiyor. Bu koşullardan biri de web sitesinin SSL sertifikasına sahip olması. Bir web sitesinin SSL sertifikasına sahip olması, onun tek başına güvenli bir site olduğunu göstermese de SSL sertifikası alma sürecinde teyitli bir şekilde kişisel bilgiler işleniyor. Bu nedenle de SSL sertifikası sahibi web siteleri daha güvenilir bir hal alıyor. Sizin için bu yazımızda SSL sertifikasının neden önemli olduğunu anlattık.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bu sertifika sayesinde arama motorlarında siteye erişildiğinde, site güvenlikli bir şekilde açılır. SSL sertifikası bir web sitesinin güvenlikli bir şekilde açılmasını sağlamanın yanında web sitesi hakkında bizlere korumalı olduğu noktasında da önemli ipuçları verir. Web sitelerinde giriş yapılan cihazlar SSL sertifikası olmayan sitelere girdiğinde önemli tehditlere maruz kalabilirler bu noktada web sunucusu ile web tarayıcısı arasına şifreli bir bağlantı oluşturulur. Şirketler ve kuruluşlar çevrimiçi işlemlerini güvence altına almak için SSL sertifikasına ihtiyaç duyar.

Secure Sockets Layer (Güvenli Soket Katmanı) protokolü ya da yaygın ismiyle SSL sertifikası ilk kez hayatımıza 25 yıl önce girmiştir. SSL protokolü ile adres çubuğunda URL‘nin yanında bir asma kilit simgesi görünür. Bu simge web sitesinin ilgili sertifikaya sahip olduğunu gösterir. Kişisel bilgiler müşteri verileri gibi önemli noktalar bu sertifikaya sahip sitelerde güvence altındadır. Bu da SSL sertifikasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. SSL sertifikası bu noktada web sitelerinde güvenirliği sağlayan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

ssl sertifikası

SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

SSL sertifikası internet bağlantılarının güvenli olmasına yarayan ve halihazırda giriş yapılan sitenin güvenliği hakkında bilgi sahibi olunmasına ipuçlarını veren bir sertifikadır. Güvenli yuva katmanı olarak Türkçeye çevrilen bu sertifika çevrimiçi işlemlerde temelde güvenliği sağlayan bir sistem sunar. Yalnızca gerekmesi durumunda yetkili kişiler tarafından bu sertifika ile korunan belgelere ve verilere erişilebilir. Elbette bu bilgilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesi önemli tehditler oluşturabilir. Fakat günümüzde herhangi bir siteden alışveriş yaptığınızda veya daha farklı işlemler gerçekleştirdiğinizde bu sertifikanın varlığını kontrol etmek önemli bir avantaj sağlar.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

SSL sertifikası bir güvenlik protokolüdür ve son yıllarda özellikle önemi kavranan bir protokol haline almıştır. Ortalama dolandırıcılık gibi internet üzerinde karşılaşabileceğiniz büyük riskler ve tehditler SSL sertifikası olmayan ya da olsa da bilgilere çeşitli kişilerin eline geçen kurum ve kuruluşlar tarafından karşılaşılma üzere olan durumlardandır. Tüm yaygın web sunucuları ve tarayıcıları tarafından desteklenen bu protokol, private key denen bir anahtara sahiptir. Bu anahtar sayesinde bir siteye giriş yaptığınız zaman tüm bilgileriniz sitedeki yetkili kişiler tarafınca bu protokol dahilinde saklanmaktadır.

SSL sertifikası almak için uygun bir hosting firmasından çeşitli seçenekleri öğrenebilirsiniz. Sertifikayı almak istediğiniz zaman uygun hizmet sağlayıcılar arasından güvenilir bir sağlayıcıyı tercih ederek web siteniz niteliğine uygun bir hizmet alabilirsiniz. Bu noktada SSL sertifikasına sahip olmak website ihtiyaçlarınızı karşılaması bakımından oldukça kolaydır.

SSL Sertifikası Ücretli Midir?

SSL sertifikası web sitelerinin kurulumunda ana ihtiyaçlardan birisidir. Bu nedenle de bazı hosting firmaları tarafından web sitenizdeki diğer ihtiyaçlarınızın yanında farklı paketlerde sunulur size uygun olan seçeneğe karar verdikten sonra SSL sertifikası satın alarak web sitenize entegre edebilirsiniz. SSL sertifikaları her paket için ayrı şekilde ücretlendirilir. Bu süre SSL sertifikasının kullanım süresine ve satışı yapan hosting firmasına göre değişiklik gösterir.

SSL Sertifikası Kurulumu Nasıl Yapılır?

Web sitelerinde SSL sertifikası kurmak için bazı adımları izlemek gereklidir. SSL sertifikasının kurulumunda adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Bir SSL sertifikası sağlayıcıdan satın alım işlemi gerçekleştirilir.
  2. Alınan dosya web hosting hizmetine yüklenir.
  3. Kontrol panelinden yükleme işleminin durumu teyit edilir.
  4. Yükleme tamamlandıktan sonra sertifika siteye atanır.

ssl sertifikası nasıl çalışır

SSL Sertifikası Neden Gereklidir?

Günümüzde dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla dijital ağlarda güvenlik konusu ön plana çıkmıştır. Bu noktada SSL sertifikası dijital teknolojilerin kullanımında bir web sitesinin ne kadar güvenli olduğunu da bizlere gösterir. Bu noktada SSL sertifikasının neden gerekli olduğunu birkaç maddede özetlemek gerekirse şunlardan bahsedebiliriz:

Kişisel bilgilerin korunması gereken durumlarda SSL sertifikası sahibi siteler öncelikli olarak güvenliklidir.

Fatura bilgileri gibi ödeme bilgilerinin güvenli bir şekilde korunması konusunda SSL sertifikası olan sitelerden alışveriş yapmak gerekir.

SSL sertifikası, web sitesi ziyaretçilerinin site içerisindeki diğer hareketlerinde de güvenli bir şekilde siteyi kullanmaya devam ettiklerini anlamalarını sağlar.

Kullanıcıların siteye olan güveni artar. Bunun nedenlerinin başında artık günümüzde de birçok tarayıcının SSL sertifikası bulunmayan siteleri açmıyor olmasıdır.

Arama motorları ve özellikle Google, SSL sertifikasına sahip siteleri daha güvenli gördüğünden üst sıralarda listeler. Dolayısıyla bu da olası ziyaretçi ve müşteri potansiyeli demektir.

ssl sertifikası nasıl alınır

SSL Sertifikası Olmadan Web Site Açılır mı?

Teknik olarak baktığımızda bir web sitesini kısa birkaç düzenleme ile hızlı bir şekilde oluşturmak mümkündür. Elbette internet tarayıcıları üzerinden erişime açık milyonlarca site bu şekilde açılmıştır. Fakat SSL sertifikası olmayan bir site güvenilirlik bakımından kullanılan arama motorları tarafından da tam bir donanım ile desteklenemez. Bunun için kullanıcılara sitede bir güvenlik katmanı olmadığı uyarısı iletilir, şayet kullanıcılar inisiyatif alarak bu durumu kabul ederse siteye erişebilirler.

Bir web sitesi oluştururken tasarlama aşamasında her şeyi tamamladıktan sonraki ana amaçlarımızdan biri de siteyi ziyaret edecek olan kullanıcıların güvenli bir şekilde site içerisinde zaman geçirmeleridir. Bu noktada SSL sertifikasını siteye entegre ederek sitenizi ziyaret eden kişilere güvenli bir ortam sağlamış olursunuz. Bu da verilerin ve bilgilerin güvenliği konusunda kullanıcıların kafasında oluşabilecek olası soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.

SSL Sertifikası Arama Motoru Sıralamasını Nasıl Etkiler?

SSL sertifikası kendi içerisinde birçok çeşide ayrılır. Çeşitli SSL sertifikalarını sitenizin ihtiyacına göre tercih etmek ve siteye uygun hale getirmek arama motorlarında da olumlu etki yaratacaktır. Kullanıcılar belli anahtar kelimeleri kullanarak aramalarını yaptıklarında sitede SSL sertifikası yer almıyorsa arama motoru kullanıcıya bu sitede bu sertifikanın olmadığına dair bir uyarı iletiyor. Bu da sitenin kullanıcılar tarafından güvensiz olarak algılanmasına neden oluyor. Siz de kullanıcıların daha kolay ve güvenli zaman geçirmesi için sitelerine mutlaka SSL sertifikasını eklemelisiniz.

Gün Web Portal SSL Sertifika Desteği

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi, bayiliğini yapmış olduğumuz Gün Web Portal Web Sitesi Tasarımları Cloudflare üzerinde çalışmaktadır. Hazırlanan web sitelerinde SSL sertifikaları opsiyoneldir. Dilerseniz yıllık olarak SSL sertifikalarınızı yenileyebilir ve ziyaretçilerinize güvenli bağlantı hizmeti sunabilirsiniz.

Kurumsal web siteleri dahil olmak üzere özellikle E-Ticaret web sitelerinde SSL sertifikası aslında bir zorunluluktur. E-ticaret altyapımızı kullanarak bir web sitesi sahibi olmuşsanız ve Sanal POS ödeme hizmeti sunan altyapıları kullanmak istiyorsanız, zaten SSL sertifikası zorunluluğu ilk şartlardan biri olarak karşınıza çıkacaktır.

logo-150x150

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp