E-İMZA NEDİR? NASIL KULLANILIR?
Fiziksel imza imkânınız olmayan dijital dosyalarda e-imza kurtarıcı bir dijital hizmet olarak karşımıza çıkar.
Dijital sözleşmelerde, faturalarda ve birçok dijital belgede baskı maliyetlerini minimuma düşürerek e-imza tanımlamak ve bunu kullanmak oldukça önemlidir. E-imza, günümüzde dijital teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte birçok şirket ve kişi tarafından kullanılmaktadır. E-imza, sahip olmanızı sağladığı önemli avantajların yanı sıra dijital dönüşümün de önemli bir ayağı olarak birçok yenilik getirmiştir.
Dijital dönüşüm ile elektronik imza birçok farklı alanda kullanılmaya başlanmış ve elektronik iletilerin, dijital belgelerin ve farklı elektronik verilerin kolay bir şekilde imzalanmasını sağlamıştır. Dijital dönüşüm ile e-imza birçok farklı alanda kullanılmaya başlanmış ve elektronik iletilerin belgelerin ve birçok farklı elektronik verinin kolay bir şekilde imzalanmasını sağlamıştır. Islak imza hala önemini koruyor olsa da elektronik imza ile dijital teknolojilerde de güvenli bir şekilde imza mümkün olmuştur.
E-İmza Nedir?
E-imza, belgeleriniz ve verilerinizin doğru bir şekilde dijital ortamda imzalanmasını sağlayan bir elektronik veri sistemidir. İmzalanan belgelerin doğruluğunu kimlik doğrulamasını ve belgelerin bir bütün olarak bir arada olmasına sağlayan elektronik imza, bunun yanında belgelerin ıslak imzalı kâğıt belgelerle eşdeğer bir şekilde imzalı hale gelmesini sağlar. Türkiye’de imza kullanımı 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanun itibarıyla dijital platformlardaki belgeleri ve verilerin imzalanmasında ıslak imza ile elektronik imza benzer hükümlere tabi olmuştur.
Elektronik imzayı kullanabileceğiniz alanlar ıslak imza gibi sabit bir yapıda değildir. Harf karakter ve sembollerden oluşan ve her bir belge için imzalama sırasında anahtar aracılığıyla birbirinden farklı olacak şekilde yeniden üretilen elektronik imzalar, yetkili kurumlar tarafından elektronik bir sertifika ile oluşturulur. Oluşturulan bu sertifikada kimlik bilgileriniz ve imzanın doğrulanması için gereken veri yer alır. E-imza bunu elektronik bir kayıt olarak kendi sistemi içerisinde tutar.
E-İmza Ne İşe Yarar?
Elektronik imza veriye imza eklenmesi gereken durumlarda dijital dosyaların tamamında güvenli bir şekilde kullanılabilir. Güvenli bir kimlik doğrulama yöntemi olmasından dolayı hem bireyler hem de kurumlar açısından önemli avantajlara sahiptir. Elektronik imza sayesinde islak imza gibi onay gerektiren birçok işlem dijital platform üzerinde çok daha hızlı bir şekilde tamamlanır. E-imzalı belgeler fiziksel kâğıt ortam yerine dijital olarak elektronik ortamda uzun süre saklanır.
E-İmza Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde kamu kurum ve kuruluşları gibi önemli merkezlerin yanında ticari amaçla da kullanılan e-imza, artık fiziksel imza gerektiren birçok işin yerine gerçekleştirilebiliyor. Dijital ortamda ıslak imza ile yapmanız gereken birçok konuyu pratik bir şekilde halledebiliyorsunuz. E-imza uygulamasını önümüzdeki yıllarda çok daha yaygın bir şekilde birçok farklı platformda da kullanılması hedefleniyor.
E-imza ile işlem gerçekleştirmek istiyorsanız kullanım alanı şu şekildedir:
● E-Devlet üzerindeki işlemler
● Emniyet Müdürlükleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri gibi kamu kurumları arasındaki işlemler
● Sosyal güvenlik uygulamaları
● Sağlık Bakanlığına ait e-Reçete, e-Nabız, TİTCK projeleri, hastaneler ve eczaneler ile ilgili uygulamalar
● Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) işlemleri
● Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi
● YKS, KPSS, LES gibi başvuru işlemleri
● E-Belge, E-Fatura, E-Arşiv, E-SMM uygulamaları
● Vergi ödemeleri
● Sigorta işlemleri
● Kurum içi kâğıtsız ofis, doküman yönetimi uygulamaları
● İnternet bankacılığı
● Ulusal Yargı Ağı (UYAP) Bilişim Sistemi
● Kimlik Numarası (MERNİS) işlemleri
● Gümrük ve dış ticaret işlemleri
● Türk Patent Enstitüsü işlemleri
● İhale belgeleri
● Dijital ortamdaki sözleşme belgeleri
● Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) uygulamaları ve işlemleri
● Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) işlemleri
● Çevre Etki Değerlendirmesi (E-ÇED)
● Polis Bilgisayar Ağı (POLNET) işlemleri
● Ürün Takip Sistemi (ÜTS) işlemlerinde
E-İmza Kullanmanın Avantajları
Islak imzalı belgelerin yerini artık dijital ortamda da imzalanabilen e-imzalı belgeler almaya başladı. Bu da e-imzanın avantajlarını beraberinde getirdi. Elektronik imzanın kolaylığı ile dijitalleşmenin günümüzde getirdiği birçok fırsattan da yararlanmış olduk. Günlük hayatımızda olduğu gibi iş yaşantımızda da ya da resmî kurumlardaki işlerimizde de dijitalleşmenin köklü değişikliklerinden birisi elektronik imzanın kullanımı oldu. Bu noktada ıslak imzalı belgeler yerine dijital ortamda yer alabilecek çeşitli protokol, fiziksel olanın yerine dijital olanlarla değişmeye başladı. Bu da e-imza kullanımını önemli bir avantaj haline getirdi.
Elektronik imza kullanımının en önemli avantajı imzanın ıslak imzalı tutanaklarda olduğu gibi taklit edilme imkanının olmaması. Zira her ne kadar ıslak imzalı tutanaklar güvenli bir imza yöntemi olsa da taklit edilmeye ve kopyalanma açık olduğu için kişilerin beyanı olmadan çoğaltılabiliyor. Bu nedenle e-imza üzerinde yapılan belgelerde herhangi bir değişiklik söz konusu olmuyor. Bu da elektronik imzayı kullanan kişilerin imzalama süreçlerinde hızlandırıyor.
Bunun yanında elektronik imza kullanmak, karbon ayak izini de azaltmanıza yardımcı oluyor. Elektronik imzanın son faydası da bankacılık işlemlerinde uygulamalara giriş olarak kullanılan bir yöntem olması. E-imza ile kolay bir şekilde elektronik imzanızla bankacılık uygulamalarınıza giriş yapabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-İmza Nasıl Alınır?
E-imza almak için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımları doğru bir şekilde tamamlayarak siz de e-imza sahibi olabilirsiniz:
- Elektronik imza sahibi olmak için ilk olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı seçmeniz ve Nitelikli Elektronik Sertifika almanız gerekir.
- Elektronik imza sağlayıcıları arasından sertifika hizmeti, teknik destek fiyat ya da kullanım kolaylığı gibi konuları göz önüne alarak hizmet seçebilirsiniz.
- Elektronik imza almak istediğiniz hizmet sağlayıcı ile iletişime geçtikten sonra bir kimlik doğrulama süreci başlayacaktır.
- Kimlik doğrulama sürecinde elektronik imza sahibinin kimliği doğrulanmalıdır.
- Doğrulama süreci tamamlandıktan sonra sertifika güvenli bir şekilde size verilecektir.
E-İmza Güvenli midir?
Elektronik imza birçok kişinin günümüzde dijital imza yöntemi arasında yer alır. Bu nedenle bütün dijital teknoloji nerede olduğu gibi doğru ve güvenli bir şekilde kullanıldığında son derece güvenli bir yöntem olarak kullanılır. Dijital belgelerin doğruluğu ve bu belgeler hazırlanırken bir kimlik doğrulaması gibi aşamalarla elektronik imza oluşturulur. İlgili belgeler üzerinde yer alan bütün elektronik imzalar kâğıt belgeye atılan ıslak imza ile aynı hukuki etkiye sahiptir.
Elektronik imza teknolojisi gelişen dijital teknolojilerle birlikte hayatımıza girmiştir. Bir şifreleme yöntemi ve kimlik doğrulama süreci ile birlikte kullanılır. E-imza sahibi olan kişi, kimliğini doğrulayan elektronik imza sertifikaları veren yetkili üçüncü taraf sertifika sağlayıcıları ile çalışır. Sertifikalar, hizmet aldığınız yer tarafından sağlanır. Bu nedenle güvendiğiniz bir sertifika sağlayıcı ile çalışmanız oldukça önemlidir.
Bir E- İmza Fiyatları-2024
Bütçe planlamasına göre seçebileceğiniz üyelik paketleri içerisinden 1, 2 ve 3 yıllık tercih yapabilir, hediye e-fatura kontörleriniz ile e-dönüşüm dünyasına ilk adımı atabilirsiniz.
Temsilcisi olduğumuz BirFatura/E-Dönüştür hizmetlerimiz arasında Bir E-İmza da bulunmaktadır. E-fatura aboneliğinizin başlatılması için olduğu kadar, diğer e-imza kullanılan ortamlarda da Bir E-imza sahibi olarak e-imza avantajlarından faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Bir E-imza, E-fatura konularında bilgi almak ve abonelik başlatmak için İLETİŞİM sayfamızdaki telefon, e-mail, iletişim formu, WhatsApp gibi kanalları kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Ekibimiz size bilgi ve hizmet vermeye hazırdır.